tarta jabłkowa o migdałowym posmaku

piątek, 12 października 2012




Cudowna w swym smaku, a przede wszystkim o wiele zdrowsza, niż tradycyjna tarta - ponieważ śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim, biały cukier - cukrem trzcinowym i sporą część mąki, mąką pełnoziarnistą, co w efekcie w ogóle nie odbiera tarcie swego wyjątkowego dla niej smaku, a za to, wzbogaca ją o cenne wartości odżywcze.

Idealne jabłka, do tej tarty - to te "dochodzące" twarde i lekko kwaskowate.

Inspiracją była książka: The America's Test Kitchen Healthy Family Cookbook", nie jest to jednak oryginalny przepis, bo sporo pozmieniałam z dużym sukcesem:)


Ciasto na tartę:

2 łyżki jogurtu greckiego
2-4 łyżki lodowatej wody
1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (70 gram)
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
8 łyżek zimnego masła w drobnych kawałkach (114 gram)


Nadzienie:

1/2 szklanki brązowego cukru
sok z połowy cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
900 gram obranych jabłek, bez gniazd, pokrojonych w cienkie paski
3 łyżki musu jabłkowego lub drobno utartego jabłka


Lukier:

1/4 szklanki cukru pudru
1 1/4 łyżki chudego mleka
1/4 łyżeczki migdałowego ekstraktu


Wykonanie:

1. Ciasto na tartę: jogurt grecki wymieszać z dwoma łyżkami wody w małej miseczce i odstawić do lodówki. Do malaksera wsypać mąki, sól, cukier i wymieszać, dodać schłodzone masło w kawałkach i pulsacyjnie (ok 9 pulsacji) wymieszać całość.


2. Kontynuując mieszanie pulsacyjne dodać miksturę wody z jogurtem greckim, tak długo aż ciasto połączy się w całość ( jeśli potrzeba, dodać pozostałe 2 łyżki lodowatej wody - po jednej za każdym razem w trakcie mieszania)

3. Ciasto na tartę przekładamy w całości wraz z okruszkami na folię spożywczą i formujemy koło o średnicy 15 cm, szczelnie owijamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.

4. Po godzinie wyjmujemy z lodówki, odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy na ciasto na papier pergaminowy oprószony mąka i z góry przykrywamy tej samej wielkości papierem pergaminowym. Wałkujemy ciasto na koło o średnicy 30 cm -> zdj. 1

Rozwałkowane ciasto wkładamy do lodówki na płaskiej powierzchni, na 20 minut






5. Nadzienie: w dużej misce mieszamy sok z cytryny, mus jabłkowy,cukier i cynamon, dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy całość
6. Po 20 minutach wyciągamy z lodówki ciasto na tartę, odrywamy górną część papieru pergaminowego. Zostawiając 5 cm margines układamy masę jabłkową tak jak na zdjęciu nr 2



7. Zawijamy ciasto w okrąg, które jest bardzo plastyczne, tak jak n a zdjęciu nr 3





8. Przekładamy wraz z pergaminem na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na dolną średnia pozycje. Pieczemy około godziny - w połowie czasu obracamy ciasto, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Tarta jest wypieczona, gdy ciasto jest złocisto-brązowe wraz z zapiekanymi jabłkami.

9. Upieczone ciasto, które ma prawo wypuścić trochę soków w trakcie pieczenia przekładamy z blachy na raki/kratkę aż się schłodzi ->zdjęcie nr 4





10. Schłodzoną tartę przekładamy za pomocą sporej łopatki na paterę (rysunek nr 5) i przygotowujemy polewę ( cukier, mleko i migdałowy ekstrakt mieszamy razem). Całą tartę oblewamy delikatnie polewą. Serwujemy na ciepło, choć i schłodzona do temperatury pokojowej smakuje równie wyśmienicie:)



1 komentarze :

  1. Unknown pisze... :

    Same pyszność, pisze po autopsji orginału ze zdjęcia ;)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...