ogórki po żydowsku

sobota, 31 sierpnia 2013




Przepis na te ogóreczki dostałam od bliskiej znajomej i tu mam nadzieję Irenko, że się nie pogniewasz jeśli podzielę się nim "ze światem". Wcześniej wypróbowałam oczywiście kilka wszech dostępnych przepisów pt.: "ogórki po żydowsku", ale żaden z nich nie miał tak idealnej zalewy jak ten. Ogórki te są niesamowite w smaku i nie znam osoby, która by miała odmienne zdanie. Tak naprawdę jest to już ostatni dzień by zamknąć smak tego lata w słoiku, by późną jesienią,napawać się smakiem słodkich ogórków przesiąkniętych aromatycznymi warzywami.


Składniki:

Zalewa:

10 szklanek wody,
2 szklanka octu,
3 szklanki cukru,
4 łyżki soli.

Wkładka: 

3,5 kg ogórków,
1 seler (nać + korzeń),
1 pietruszka (nać + korzeń),
2 marchewki,
1 cebula,
koper,
kilka ząbków czosnku,
ziele angielski, gorczyca.

Wykonanie:

1. W dużym garnku zagotowujemy wszystkie składniki na zalewę, następnie wystudzamy ją.

2.Dobrze umyte, a następnie osuszone ogórki nacinamy wzdłuż. 

3. Marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler i cebule w drobną kostkę, a nać grubo siekamy. Całość "wkładki" mieszamy ze sobą najlepiej w dużej misce.

4. Ogórki układamy pionowo w słoiku, dodajemy koper, łyżeczkę ziaren gorczycy,4 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Warzywa układamy na wierzchu ogórków. Zalewamy wystudzoną zalewą a następnie pasteryzujemy od 3 do 5 minut od momentu zagotowania.

*ogórki są gotowe do pierwszej degustacji po około 3-4 tygodniach



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...