pełnoziarniste, czekoladowo - kawowe ciasteczka

wtorek, 23 października 2012


Są pyszne i znikają w oka mgnieniu, a to co mnie urzeka w nich najbardziej, to fakt, że są wykonane z produktów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, więc w pewnym sensie, nie musimy mięć wyrzutów sumienia sięgając po kolejne ciasteczko:)


Składniki na 24 ciasteczka:

  • 170 gram miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki+1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka zarodków pszennych,
  • 220 gram gorzkiej czekolady drobno pokrojonej,
  • 2 szklanki płatków górskich,
  • 1 łyżka mocnej kawy,
  • 2/3 szklanki orzechów laskowych, uprażonych na patelni następnie posiekanych w blenderze lub nożem.

Wykonanie:

1. Cukier ubić z jajkiem w dużej misce, następnie dodać przesiane mąki, sodę do pieczenia, sól i zarodki. Wszystko wymieszać.

2. Do powstałej masy dodać czekoladę, płatki górskie, kawę oraz orzechy. Dobrze wymieszać.

3. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i układać na niej kuleczki ( po 12 sztuk na blachę), następnie wypukłą częścią łyżeczki delikatnie je "rozpłaszczyć.

4. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy 16-18 minut.

5. Upieczonym ciasteczkom pozwalamy wystygnąć, następnie przekładamy je do słoja lub zamykamy szczelnie w pojemniku, choć z doświadczenia wiem,  że zbyt długo tam nie poleżakują, no chyba, że naprawdę mamy bardzo silną wolę;)


0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...