Składniki:
Spód:
- 3/4 szklanki (ok. 85 gram) zmielonych herbatników pełnoziarnistych,
- 1 szklanka zmielonych migdałów (uprażonych i pozbawionych skórki),
- 1 łyżka (14 gram) roztopionego masła.
Masa serowa:
- 500 gram serka Mascarpone,
- 500 gram serka śmietankowego "Delfiko"- Starco, "Twój Smak" - Piątnica lub innego o zawartości tłuszczu powyżej 20%,
- 1 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu,
- 4 jajka (uprzednio wyjęte z lodówki),
- szczypta soli.
Polewa:
- 1/2 szklanki kremu czekoladowo-orzechowego (Nutella, Smakuś),
- 1/4 szklanki śmietanki 30%.
Wykonanie:
spód
1. Do formy o średnicy ok. 23 cm wsypujemy składniki na spód i przy pomocy szpatuły, mieszamy i ugniatamy sypką masę, tak aby na spodzie tworzyła w miarę równą powierzchnie. Następnie zapiekamy w temperaturze 175 stopni Celsjusza 12 minut. Jeśli będziemy używać metalowej blaszki z wyjmowanym spodem, należy ją bardzo dokładnie owinąć z zewnątrz 3 arkuszami foli aluminiowej.
masa serowa
2. Przy pomocy elektrycznego miksera ucieramy oba sery wraz z cukrem ( zamiast białego cukru, użyłam cukru Stevia - powstają on z wyciągu roślinnego). Do ubitej masy dodajemy sok z cytryny ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Ucieramy dodając po jednym jajku, za każdym razem, gdy masa jest już całkowicie połączona.
3. Powstałą masę w przekładamy do formy z wypieczonym spodem, następnie wkładamy ją do naczynia (głębokiej formy) wypełnionej wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości formy z masą sernikową. Pieczemy w temperaturze 165 stopni ok. 1 godziny.
4. Po upieczeniu sernik nie będzie miał zbitej konsystencji. Należy pozwolić mu wystygnąć ok. godziny, a następnie całkowicie go schłodzić w lodówce przez co najmniej 8 godzin. Po tym czasie, sernik stężeje i bez problemy będzie go można wyjąć nawet z silikonowej formy:)
polewa
5. Na małym ogniu rozpuszczamy krem czekoladowo - orzechowym, dodajemy śmietankę i mieszamy przy pomocy trzepaczki. Tak przygotowaną polewą, możemy oblać cały sernik lub bardziej fantazyjnie - każdy kawałek z osobna.
* autorką tego przepisu jest Giada De Laurentiis. Sam przepis został jednak przeze mnie dostosowany do produktów dostępnych na polskim rynku.
* autorką tego przepisu jest Giada De Laurentiis. Sam przepis został jednak przeze mnie dostosowany do produktów dostępnych na polskim rynku.
Witam! Nadmienia Pani o użyciu stevii, ale nie podaje Pani jaka dawka/ilość/????Dziękuję