Jest to tzw. "pomysł na..":) Bardzo łatwy w wykonaniu, a daje mnóstwo satysfakcji, a przede wszystkim zaskakuje nas egzotycznym smakiem. Dla tych, którzy nie lubią pikantnych potraw, proponuję zmniejszyć ilość ostrej papryki, choć mnie ta proporcja odpowiada całkowicie:)
Składniki: (4 porcje)
- 500 gram piersi kurczaka pokrojonego w dużą kostkę,
- posiekane listki pietruszki do dekoracji,
- Rub, czyli panierka:
- 4 łyżeczki posiekanego, świeżego tymianku,
- 4 łyżeczki soli morskiej,
- 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub chilli,
- duża szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonych goździków.
Wykonanie:
1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki panierki.
2. Kawałki kurczaka natrzeć miksturą, przełożyć do szklanego naczynia, przykryć i pozostawić w lodówce na 2 godziny max. 24 godziny, ale wówczas należy pominąć sól i dodać ją tuż przed gotowaniem.
3. Grillujemy kurczaka, tak aby mięso przypiekło się z każdej strony. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy to zrobić nawet na patelni dodając odrobinę tłuszczu lub nawet rezygnując z niego w zależności od powłoki patelni:)
Doskonałą przystawką jest kolorowy ryż <-klik
*Pomysł na panierkę, został zaczerpnięty z książki "Marinades & Rubs"
*Pomysł na panierkę, został zaczerpnięty z książki "Marinades & Rubs"
0 komentarze :
Prześlij komentarz