grillowany kurczak w Jamaican Jerk Rub

poniedziałek, 22 października 2012



Jest to tzw. "pomysł na..":) Bardzo łatwy w wykonaniu, a daje mnóstwo satysfakcji, a przede wszystkim zaskakuje nas egzotycznym smakiem. Dla tych, którzy nie lubią pikantnych potraw, proponuję zmniejszyć ilość ostrej papryki, choć mnie ta proporcja odpowiada całkowicie:)

Składniki: (4 porcje)
  • 500 gram piersi kurczaka pokrojonego w dużą kostkę,
  • posiekane listki pietruszki do dekoracji,
  • Rub, czyli panierka:     
- 4 łyżeczki cukru  trzcinowego,
- 4 łyżeczki posiekanego, świeżego tymianku,
- 4 łyżeczki soli morskiej,
- 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub chilli,
- duża szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonych goździków.

Wykonanie:

1.  W miseczce wymieszać wszystkie składniki panierki.

2.  Kawałki kurczaka natrzeć miksturą, przełożyć do szklanego naczynia, przykryć i pozostawić w lodówce na 2 godziny max. 24 godziny, ale wówczas należy pominąć sól i dodać ją tuż przed gotowaniem.

3. Grillujemy kurczaka, tak aby mięso przypiekło się z każdej strony. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy to zrobić nawet na patelni dodając odrobinę tłuszczu lub nawet rezygnując z niego w zależności od powłoki patelni:)



Doskonałą przystawką jest kolorowy ryż <-klik

*Pomysł na panierkę, został zaczerpnięty z książki "Marinades & Rubs"






0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...