płatki owsiane o smaku ciasta dyniowego

wtorek, 9 października 2012


Bardzo ciekawa nazwa, ale zapewniam, że jeszcze ciekawszy jest smak tej "owsianki". W oryginale brzmi: Pumpkin Pie Refrigerator Oatmeal i pochodzi ze strony The Yummy Life.

Kluczem do tego zaskakującego smaku jest nie tylko dynia, ale przyprawa o wdzięcznej nazwie "Pumpkin Pie Spice"*.
Możemy ją zrobić sami, a później wykorzystać, nie tylko do naszej owsianki, ale i do wypieków ciast, ciasteczek, deserów, a nawet do codziennej porannej kawy, by jeszcze bardziej poczuć jesień, bo z tym właśnie mi się ona kojarzy:)





Składniki: (2 porcje owsianki)


1/2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu greckiego typu light
1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej lub zmielonego siemia lnianego
4 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka "pumpkin pie spice"*
1/2 szklanki puree z dyni


Wykonanie:

Do słoika co najmniej 0,5 litra wsypujemy płatki owsiane, nasionka szałwii, dolewamy mleko i jogurt - mieszamy energicznie. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Zakręcony słoik pozostawiamy na jedna noc (maksymalnie 2 noce) w lodówce.


Smacznego:)




* Pumpkin Pie Spice




Składniki: (ok. 1/2 szklanki gotowej przyprawy)

4 łyżki mielonego cynamonu ( ok. 1 opakowanie 30 gramowe)
4 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżeczki tartej (mielonej) gałki muszkatołowej
3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (można zmielić w młynku do kawy)



Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce bardzo dokładnie, następnie przekładamy do zakręcanego pojemnika na przyprawy



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...