orkiszowe wstążki w kremowym sosie z boczniakami

piątek, 5 października 2012

To danie jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, a przy tym, jak zwykle, bardzo wartościowe pod względem składników odżywczych:)


Składniki (3 - 4 porcje):


ok. 170 gram wstążek orkiszowych lub pełnoziarnistego tagliatelle

1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
250 gram grzybów boczniaków pokrojony w paski
1 duża szalotka drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
3/4 szklanki aromatycznego bulionu ( drobiowego lub warzywnego)
2 łyżeczki drobno posiekanych liści szałwii
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
2/3 szklanki startego parmezanu
1/4 szklanki posiekanej natki kolendry lub pietruszki
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:


1. Gotujemy wstążki wg przepisu na opakowaniu ok. 7 minut


2. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy, szalotkę, czosnek i grzyby. Smażymy chwilkę, i dodajemy nasz bulion. Gotujemy ok 5 minut, aż grzyby zmiękną, a połowa bulionu odparuje.


3. Dodajemy śmietanę i parmezan, mieszając dość intensywnie. Dorzucamy szałwię, solimy do smaku.


4. Odcedzone wstążki przekładamy na patelnię z sosem i tam je "zatapiamy"


5. Podajemy ciepłe dodając świeżo utarty pieprz oraz posiekaną natkę.


Smacznego!





0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...