melasowe ciasteczka z pieprznym aromatem:)

środa, 17 października 2012

Naprawdę mają wyśmienity smak i niesamowita gamę aromatów. Swój zdrowy smak zawdzięczają między innymi melasie, która choć słodka w smaku dostarcza organizmowi wiele cennych mikroelementów oraz witamin, a ponadto ma dobroczynny wpływ na nasze trawienie, układ odpornościowy, a nawet jest zalecana przy chorobach reumatycznych. Ważne jest by kierować się "etykietą" i używać tej najbardziej ekologicznej.
Poza tym do wypieku tych ciasteczek, możemy dodać sporą część mąki pełnoziarnistej, która jak wiadomo jest bogata w błonnik. Całą reszta, to po prostu rozkosz dla podniebienia:) ..dlatego proponuję podwoić porcję, bo ciasteczka naprawdę szybko znikają, zwłąszcza gdy w domu grasuja małe łasuchy:)





Składniki: (ok. 15-18 ciasteczek)


7 łyżek cukru ( podzielone: 3+4)  
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
szczypta soli
6 łyżek masła (85 gram)
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków(rozetrzeć w moździerzu lub zmielić) 
1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego(rozetrzeć w moździerzu lub zmielić) 
1/2 łyżeczki świeżo utartej skórki z pomarańczy
1/4 szklanki melasy trzcinowej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  


Wykonanie:

1. Masło roztopić na małym ogniu, dodać cynamon, imbir, ziele angielskie, goździki oraz utartą skórkę z pomarańczy. Gotować na małym ogniu 1- 2 minuty ciągle mieszając.

2. Masę maślaną przelać do dużej miski i dodać 3 łyżki białego cukru, melasę, cukier trzcinowy, żółtko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.

3. Do powstałej masy dodać przesiane mąki, sodę i sól. Wymieszać na jednolitą masę.

4. Na dużym płaskim talerzu, rozsypać 4 łyżki białego cukru. Łyżką nabieramy ciasto i formujemy kuleczki, które obtaczamy w cukrze, a następnie układamy na na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem w odstępach co 6,5 cm tak jak na zdjęciu powyżej.

5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy około 12 minut, aż ciasteczka zaczną się brązowić na obrzeżach, ale wciąż będą miękkie i puszyste w środku. 


*przepis pochodzi z książki The America's Test Kitchen Healthy Family Cookbook, jednak nie jest to wierna kopia i procedura, gdyż trzeba było wprowadzić zmiany dostosowane do naszych polskich warunków:)




0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...