Poza tym do wypieku tych ciasteczek, możemy dodać sporą część mąki pełnoziarnistej, która jak wiadomo jest bogata w błonnik. Całą reszta, to po prostu rozkosz dla podniebienia:) ..dlatego proponuję podwoić porcję, bo ciasteczka naprawdę szybko znikają, zwłąszcza gdy w domu grasuja małe łasuchy:)
Składniki: (ok. 15-18 ciasteczek)
7 łyżek cukru ( podzielone: 3+4)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
szczypta soli
6 łyżek masła (85 gram)
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków(rozetrzeć w moździerzu lub zmielić)
1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego(rozetrzeć w moździerzu lub zmielić)
1/2 łyżeczki świeżo utartej skórki z pomarańczy
1/4 szklanki melasy trzcinowej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. Masło roztopić na małym ogniu, dodać cynamon, imbir, ziele angielskie, goździki oraz utartą skórkę z pomarańczy. Gotować na małym ogniu 1- 2 minuty ciągle mieszając.
2. Masę maślaną przelać do dużej miski i dodać 3 łyżki białego cukru, melasę, cukier trzcinowy, żółtko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
3. Do powstałej masy dodać przesiane mąki, sodę i sól. Wymieszać na jednolitą masę.
4. Na dużym płaskim talerzu, rozsypać 4 łyżki białego cukru. Łyżką nabieramy ciasto i formujemy kuleczki, które obtaczamy w cukrze, a następnie układamy na na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem w odstępach co 6,5 cm tak jak na zdjęciu powyżej.
5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy około 12 minut, aż ciasteczka zaczną się brązowić na obrzeżach, ale wciąż będą miękkie i puszyste w środku.
*przepis pochodzi z książki The America's Test Kitchen Healthy Family Cookbook, jednak nie jest to wierna kopia i procedura, gdyż trzeba było wprowadzić zmiany dostosowane do naszych polskich warunków:)
0 komentarze :
Prześlij komentarz