Kolejna odsłona bardzo popularnych w Ameryce "cookies", które zawsze są dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do wypicia szklanki mleka, w zasadzie to taki bardzo zgrany duet:).
Ciasteczka, które upiekłam niedawno, miały okazję zadebiutować, na stolikach świeżo upieczonych /pasowanych przedszkolaków i mimo mega dawki błonnika zawartego w tych ciastkach, rozpływały się w ustach.
Oczywiście można wykonać różne wersję, w zależności od fantazji, odwagi i dostępności produktów i tak np. puree z dyni można zastąpić marchewkowym puree lub cukiniowym, czy też buraczanym, z tym, że polecam uprzednie upieczenie tych warzyw w piekarniku, nie tylko by wzbogacić smak puree, ale przede wszystkim dzięki pieczeniu zdecydowanie obniżamy indeks glikemiczny tych warzyw.
Składniki: (24 ciasteczka)
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej,
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 85 gram masła (temperatura pokojowa),
- 1 białko kurze,
- 1/2 szklanki ugniecionego widelcem banana (ok. 1 duży banan),
- 1/2 szklanki puree z dyni,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem drewnianą łyżką, następnie dodać rozgniecionego banana, puree z dyni oraz białko kurze - dokładnie wymieszać.
- Do powstałej mikstury dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą i cynamonem i mieszamy tą samą łyżką, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy -mieszamy.
- Powstałą masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
- Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, następnie łyżką nabieramy ciasto i wskazującym palcem "zrzucamy" je na pergamin zachowując 3 centymetrowe odstępy.
- Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor ok. 15 minut.
- Po upieczeniu czekamy 5 minut, aż ciasteczka wystygną i stwardnieją.
* inspiracją (lecz nie kopią) do upieczenia tych ciasteczek była książka "Deceptively Delicious" autorstwa Jessica Seinfeld
0 komentarze :
Prześlij komentarz