ciasteczka owsiane bananowo - dyniowe z żurawiną

czwartek, 8 listopada 2012




Kolejna odsłona bardzo popularnych w Ameryce "cookies", które zawsze są dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do wypicia szklanki mleka, w zasadzie to taki bardzo zgrany duet:). 

Ciasteczka, które upiekłam niedawno, miały okazję zadebiutować, na stolikach świeżo upieczonych /pasowanych przedszkolaków i mimo mega dawki błonnika zawartego w tych ciastkach, rozpływały się w ustach. 

Oczywiście można wykonać różne wersję, w zależności od fantazji, odwagi i dostępności produktów i tak np. puree z dyni można zastąpić marchewkowym puree lub cukiniowym, czy też buraczanym, z tym, że polecam uprzednie upieczenie tych warzyw w piekarniku, nie tylko by wzbogacić smak puree, ale przede wszystkim dzięki pieczeniu zdecydowanie obniżamy indeks glikemiczny tych warzyw.



Składniki: (24 ciasteczka)


  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 85 gram masła (temperatura pokojowa),
  • 1 białko kurze,
  • 1/2 szklanki ugniecionego widelcem banana (ok. 1 duży banan),
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)





Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem drewnianą łyżką, następnie dodać rozgniecionego banana, puree z dyni oraz białko kurze - dokładnie wymieszać.
  2. Do powstałej mikstury dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą i cynamonem i mieszamy tą samą łyżką, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy -mieszamy.
  3. Powstałą masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
  4. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, następnie łyżką nabieramy ciasto i wskazującym palcem "zrzucamy" je na pergamin zachowując 3 centymetrowe odstępy.
  5. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor ok. 15 minut.
  6. Po upieczeniu czekamy 5 minut, aż ciasteczka wystygną i stwardnieją.


Ciasteczka, długo zachowują świeżość, a ze względu na swój smak, praktycznie nie mają szans długo leżakować:)

* inspiracją (lecz nie kopią) do upieczenia tych ciasteczek była książka "Deceptively  Delicious" autorstwa Jessica Seinfeld

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...