barszcz wigilijny

środa, 26 grudnia 2012

Barszcz wigilijny jak tradycja nakazuje musi być postny. Jego podstawą jest wywar warzywny oraz kwas buraczany.





Składniki na 1,5 litra esencjonalnego wywaru warzywnego + 0,5 litra kwasu buraczanego

  • 1/2 korzenia selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 3 buraki średniej wielkości(obrane i pokrojone w cienkie plastry),
  • 8 dkg suszonych grzybów,
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
  • ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina (Cabernet Sauvignon )
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 ząbek czosnku (utarty)
  • 1/2 litra kwasu buraczanego


Wykonanie:

1. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy przyprawy i zalewamy wrzątkiem - gotujemy ok. 15 minut.
2. W drugim garnuszku gotujemy suszone grzyby-  zalane 2 szklankami wrzątku, również około 15 minut.
3. Oba wywary przecedzamy do jednego garnka - powinno powstać około 1,5 litra wywaru.
4. Do wywaru warzywnego dodajemy kwas buraczany i podgrzewamy, aż zawrze lecz nie będzie się gotować. 
5. Starannie doprawiamy, zgodnie z naszymi upodobaniami. Jeśli nie mamy pod ręką wytrawnego wina, możemy użyć świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Na kilka minut przed podaniem, dodajemy świeżo utarty ząbek czosnku.


1 komentarze :

  1. Unknown pisze... :

    Uwielbiam barszcz! :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...