kurczak w stylu meksykańskim

wtorek, 30 października 2012
Miało być trochę czekoladowo, ale dlaczego by nie trochę i ostro, tym bardziej, że osobiście uwielbiam, gdy potrawa ma w sobie choćby odrobinę pikanterii. 
Uwielbiam ostre papryczki i to nie tylko dlatego, że napędzają jak szalone nasz metabolizm, ale chyba przez to, że nadają potrawom zdecydowany i pikantny charakter.

Kurczak, którego upiekłam w rękawie nie utracił swej wilgotności i soczystości, a przyprawy dokładnie wniknęły w miejsce przeznaczenia:)






Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • panierka:
 - 2 łyżki słodkiej papryki,
 - 1 łyżka mielonego kminku,
 - 1 łyżka cukru trzcinowego,
 - 1/2 łyżki soli,
 - 2 łyżeczki oregano,
 - 1,5 łyżeczki gorzkiego kakao,
 - 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
 - 0,5-1 łyżeczki płatków ostrej papryki lup papryczki chilli.

Wykonanie:

1. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki panierki.

2. Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć papierem ręcznikowym i natrzeć oliwą, a następnie dokładnie wetrzeć panierkę. Włożyć do rękawa, a następnie na 2 godziny do lodówki.

3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i włożyć do niego kurczaka. Pieczemy ok 1 godziny. Po tym czasie,  kurczaka w raz z wytworzonym sosem przekładamy do naczynia, np.: żaroodpornego i zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut.

4. Kurczaka serwujemy oczywiście na gorąco, najlepiej z niedocenianymi w Polsce słodkimi ziemniakami (batatami), dla których pikantny sos z kurczaka jest niesamowitym balansem:)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...