tapas krabowo - łososiowe z maślankowo-koperkowym dressingiem

niedziela, 14 października 2012




Nazwa niesamowicie długa, jak i czas, który trzeba tej przystawce poświęcić. Efekt natomiast jest piorunujący, smak zwala z nóg. Samo nadzienie można również zaserwować na zwykłym liściu sałaty polane lekkim dressingiem.
Nadzienie 

Składniki:

1 kg pomidorów cherry (średniej wielkości)
300 gram paluszków krabowych z zalewy (te mrożone, jakościowo się nie spełniają)
200 gram wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
2/3 szklanki cebulki pokrojonej w drobną kostkę
2 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 1/2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz kajeński lub świeżo utarty czarny wedle własnego uznania


Wykonanie:

1. Paluszki krabowe poszatkować w malakserze, blenderze lub utrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

2. Z każdego pomidorka ścinamy czubek i pozbawiamy za pomocą malutkiej łyżeczki, środka wraz pestkami (który możemy zużyć do sosu pomidorowego lub zupy). "Ścięte" pomidorki układamy górą do dołu na papierze ręcznikowym.


3. Starannie nadziewamy każdy pomidor jak na zdjęciu poniżej:)






Dressing Maślankowo-Koperkowy

Składniki:


1 duże jajko

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki poszatkowanego koperku
1 szklanka oliwy z oliwek
1/2 szklanki maślanki
szczypta soli do smaku
świeżo utarty pieprz do smaku



Wykonanie:

1. Jajko, sok z cytryny i koperek włożyć do blendera i wymieszać, w trakcie mieszania powoli dodawać oliwę. 


2. Całość z blendera przelać do średniej wielkości miseczki i dodać maślankę mieszając trzepaczka. Doprawić do smaku.


Sposób serwowania już zależy od naszej wyobraźni i polotu w danej chwili:)




0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...