jesienny dyniowy serniczek

sobota, 19 października 2013



Jest to jeden z moich ulubionych jesiennych serniczków. Dynia oczywiście zajmuje miejsce pierwszorzędne :). Przepis został zaadaptowany od Zoe. W klimacie jesiennym dynia daje nam wszystko to co jeszcze najwartościowsze o tej porze roku. Pamiętajcie  że zapas pozytywnego nasłonecznienia kobietom  starcza do grudnia a mężczyznom do końca stycznia, uzupełniajcie więc mikroelementy z wartościowej żywności.

Składniki:

Spód:


1 szklanka zmielonych w blenderze pełnoziarnistych herbatników,
3 łyżki cukru trzcinowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki rozpuszczonego masła, 
szczypta soli.

Masa serowa:

700 gram sera śmietankowego - "Delfiko"- Starco, "Twój Smak" - Piątnica lub innego o zawartości tłuszczu powyżej 20%,
1 szklanka cukru trzcinowego,
3 jajka, 
430 gram puree z dyni,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej, 
1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
1/2 łyżeczki soli.

Kruszonka:

1 szklanka płatków migdałowych bez skórki,
1 szklanka cukru,
1 łyżka płynnego białka kurzego,
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy,
szczypta soli.

Śmietana Amaretto:

1 szklanka słodkiej śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka likieru Amaretto,
szczypta soli.

Wykonanie:

Spód:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą następnie układamy na dnie okrągłej formy (spring form) o średnicy ok. 23 cm. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175 Celsjusza ok. 12 minut. Wystudzamy do temperatury pokojowej.

Masa serowa:

1. Ser kremowy ubijamy mikserem, dodajemy cukier, jajka 1 po drugim, puree z upieczonej dyni  kwaśną śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową  ekstrakt wanilii i sól. Miksujemy całość na jednolitą masę.

2. Masę serową przelewamy do formy z  wystudzonym spodem. Okrywamy potrójna warstwą foli aluminiowej formę, następnie wkładamy ją do naczynia (głębokiej formy) wypełnionej wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości formy z masą sernikową. Pieczemy w temperaturze 165 stopni ok. 1 godziny.

3. Upieczony sernik schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.

Kruszonka:

W misce mieszamy wszystkie składniki kruszonki, układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekamy w piekarniku o temperaturze 175 stopni Celsjusza, ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu migdałową kruszonkę.

Śmietana Amaretto: 

Ubijamy słodką śmietanę z cukrem pudrem i likierem amaretto.

Wykończenie:

Sernik kroimy nożem zwilżonym w gorącej wodzie. Na wierzch kładziemy śmietanę amaretto i posypujemy  kruszonem migdałowym.


6 komentarze :

  1. Magda pisze... :

    Wow, wspaniały ten serniczek! Taki jesienny :) Mam ochotę na kawałek!

  1. Bee Sweet pisze... :

    Robilam podobny i musze przyznac, ze dynia wspaniale pasuje do sernika!

  1. gin pisze... :

    Mmm, pyszności :) Uwielbiam i dynię, i serniki, a takie dwa w jednym to już w ogóle :)

  1. Julia pisze... :

    apetycznie wygląda!

  1. teenager ;) pisze... :

    cudowny serniczek ! taki to bym dziś zjadłam do kawy :)

  1. Unknown pisze... :

    Cześć, Twój blog jest pełen ciekawych treści. Uważam że warto skorzystać z serwisu który gwarantuje darmową reklamę. Zobacz portal Blogowskaz na stronie http://blogowskaz.org. Do wygrania nagrody dla najlepszych blogerów :D

    Pozdrawiam
    Justin
    zerknij co u mnie na http://czarnyszczur.blogspot.com

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...