dynia z jabłkiem = power booster breakfast

niedziela, 6 października 2013





Ta propozycja śniadaniowa ostatnio często zasila moje akumulatory z samego rana. Oczywiście jest to niezwykle bogaty w witaminy, błonnik i zdrowe tłuszcze posiłek. Intensywnie pomarańczowy kolor dyni pozwala zmalować całkiem apetyczny dla oka obraz na śniadanie. Jeśli nie masz nasion szałwii hiszpańskiej możesz ją zastąpić siemię lnianym. Posiłek należy przygotować co najmniej 10 godzin przed konsumpcją i schłodzić w lodówce. Ten czas jest potrzebny szałwii hiszpańskiej na zaabsorbowanie soku.


Składniki na jedną porcję:

ok. 95 gram puree  z upieczonej dyni,
1 utarte jabłko,
1 łyżka nasion szałwi hiszpańskiej (chia seeds)
1 łyżka pestek dyni + 2 łyżeczki pestek słonecznika (uprużone na patelni),
1/4 łyżeczki przyprawy Pumpkin Pie Spiece*

*  Pumpkin Pie Spice

 Składniki: (ok. 1/2 szklanki gotowej przyprawy)

4 łyżki mielonego cynamonu ( ok. 1 opakowanie 30 gramowe),
4 łyżeczki mielonego imbiru,
4 łyżeczki tartej (mielonej) gałki muszkatołowej,
3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (można zmielić w młynku do kawy).

Wykonanie:

1. Do miseczki z dynią dodajemy  przyprawę Pumpkin Pie Spiece* i 1/2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej i mieszamy całość. Drugą połowę łyżki nasion dodajemy do utartego jabłka i mieszamy.

2. Na dnie szklanki/salaterki układamy warstwy: jabłko połączone z dynią, utarte jabłko, dynia, drobno posiekane pestki dyni i słonecznika. Wstawiamy do lodówki na noc.

3. Następnego dnia , całość dekorujemy kilkoma pozostałymi pestkami dyni i słonecznika. Jest to oczywiście moja kolorowa propozycją, ale każdy może ponieść się swojej własnej wyobraźni:). 



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...