halloweenowe, dyniowe muffinki

środa, 30 października 2013



Dziś proponuję oryginalny przepis na holloween'owe party, szczególnie dla naszych milusińskich.  Doskonała alternatywa dla obfitych w cukier i tłuszcze trans batoników, poza tym to co jest stworzone w domowym zaciszu zawsze ma niepowtarzalny czar i klimat ;) Zachęcam do wciągnięcia w przygotowanie i produkcję nasze pociechy ;)


Składniki: 24 muffinki



230 gram masła,  
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1 szklanka cukru trzcinowego,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
430 gram puree z dyni,
1/2 szklanki kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego.

Polewa:

sok z 1/2 cytryny,
kilka łyżek cukru pudru,
naturalny barwnik koloru pomarańczowego (ryboflawina),


Wykonanie:

1. Na średnim ogniu, w rondlu rozpuszczamy masło, kontynuujemy, aż masło zacznie się delikatnie brązowić, następnie przelewamy zawartość rondla do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i ten zwykły (bądź stevia), jajka i przy pomocy ręcznego miksera ubijamy masę. 

2. Do powstałej masy dodajemy puree z dyni, i ekstrakt wanilii - ubijamy. Przesiewamy mąki, sodę i proszek do pieczenia, cynamon, mielone ziele angielskie oraz sól, całość mieszamy, dodając na sam koniec kandyzowany imbir.

3. Masę przekładamy do wyłożonych bibułkami foremek lub też foremek silikonowych.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 - 35 minut lub gdy patyczek włożony w sam środek babeczki będzie suchy. 

5. Sok z cytryny, cukier puder i barwnik mieszamy trzepaczką na jednolitą w miarę gęstą masę. Polewamy wystudzone muffinki i dekorujemy.


1 komentarze :

  1. gin pisze... :

    Wyglądają wspaniale :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...