grillowane polędwiczki wieprzowe w syropie brzoskwiniowo - klonowym

piątek, 3 maja 2013


Zmysłowa gra smaków zawsze nas zaskakuję, gdy odtwarzamy przepisy Bobby Flay. Jest on mistrzem nie tylko grilla, ale i kuchni śródziemnomorskiej. Prezentowane przeze mnie polędwiczki zawierają w sobie słodycz i tzw. "heat", który nadaje potrawie charakteru i podkręca atmosforę spożywanego posiłku:)




Składniki: (4 porcje)

ok. 700 gram polędwiczek wieprzowych,
2 łyżki oliwy z oliwek,
3/4 szklanki konfitury z brzoskwiń,
3 łyżki syropu klonowego,
3 łyżki soku pomarańczowego,
1 łyżka sproszkowanego chilli,
2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,
1 ostra czerwona papryczka,
8 ząbków czosnku (opcjonalnie),
sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

1. W misce (średniej wielkości) mieszamy konfiturę, syrop klonowy, sok pomarańczowy, chilli, tymianek, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na 15 minut.

2. Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Następnie grillujemy, aż będą złoto brązowe, ok. 12-15 minut. Podczas ostatnich 5 minut przy użyciu pędzelka rozprowadzamy syrop na polędwiczkach. Ząbki czosnku, podlewamy również oliwą, posypujemy solą i pieprzem, zamykamy w aluminiowej sakiewce i układamy na grillu razem z polędwiczkami.

3. Grillowane polędwiczki i czosnek przekładamy na folię aluminiową, smarujemy pozostałą częścią syropu i szczelnie zamykamy, pozostawiając je na 2 minuty.

4. Polędwiczki kroimy w talarki, przekładamy na talerze, dekorujemy podlewając syropem i dodajemy obrane ząbki czosnku.



1 komentarze :

  1. Nashelly pisze... :

    Bardzo ciekawe połączenie smaków! Uwielbiam mięsa w słodkich glazurach i sosach :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...