grillowany łosoś spod zielonej oliwki :)

czwartek, 2 maja 2013



Łosoś zdecydowanie należy do moich najbardziej ulubionych ryb. W duecie z oliwkami, które również zajmują u mnie bardzo wysokie notowania staje się daniem idealnym i to nie tylko pod względem "smakowym", ale przede wszystkim prozdrowotnym, ponieważ zarówno łosoś jak i oliwki zawierają bardzo dużo kwasów omega-3!



Składniki:

1 szklanka pokrojonych zielonych oliwek ,
2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku,
1/4 szklanki posiekanych listków natki pietruszki,
sól morska i świeżo utarty pieprz,
4 porcje grillowanego łososia




Wykonanie:

1. W średniej misce mieszamy oliwki, czosnek, otartą skórkę z cytryny, oliwę i tymianek następnie solimy i pieprzymy do smaku. odstawiamy na 30 minut.

2. Kawałki łososia nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Grillujemy na złotobrązowy kolor z każdej strony po 3-4 minuty zaczynając od strony ze skórką.

3. Kawałki łososia przekładamy na talerz i dekorujemy z góry relish'em z oliwek.



* receptura: "Bobby Flay's Grill It"

2 komentarze :

  1. Maggie pisze... :

    Wyglada przepysznie! Ja czesto lacze rybe z tapenada, bo ryba i oliwki bardzo sie lubia.

  1. Anonimowy pisze... :

    Wspanialy grillowany łosoś. Pomysł na obiad w cieply wiosenny dzien. Przy takiej pogodzie az sie chce jesc tego typu rybki :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...