zakręcone czekoladowo-pomarańczowe muffinki

piątek, 2 sierpnia 2013

Muffinki te zdecydowanie zachwycają doskonałym połączeniem smaku, wilgotnością i świeżością. Wprawdzie są bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy jest w stanie zachwycić nawet tych, co specjalną miłością  nie darzą łakoci:). Przepis ten pochodzi z książki Make It Easy, Wolfgang Puck. Była to moja pierwsza książka zakupiona za oceanem, w związku z tym, za każdym razem jak po nią sięgam ogarnia mnie sentyment do tamtych czasów i pierwszych eksperymentów kulinarnych:)




Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
1 jajko,
115 gram roztopionego masła,
1/2 szklanki maślanki,
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1/2 szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do dużej miski dodać cukier , proszek do pieczenia i sól.

2.W drugiej misce ubijamy jaja z masłem, maślanką, sokiem pomarańczowym, wanilią i skórką pomarańczową. Następnie dobrze wymieszaną masę wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do całkowitego połączenia.

3. Powstałą masę dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kawałki gorzkiej czekolady oraz kakao, a następnie mieszamy.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a w międzyczasie wypełniamy foremki na muffinki dwoma masami ( pełna łyżka masy pomarańczowej i pełna łyżka masy czekoladowej) do 2/3 wysokości.

5. Pieczemy 12 minut, a następnie obracamy formę z muffinkami i zapiekamy kolejne 5-8 minut.



1 komentarze :

  1. Karmel-itka pisze... :

    dwukolorowe, ale super pomysł :]
    dla mnie bomba, uwielbiam marmurkowe wypieki.

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...