curry coleslaw

środa, 26 czerwca 2013




Coleslaw to bardzo popularna w USA surówka z białej poszatkowanej kapusty, sama nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego. Jej podstawą jest oczywiście biała kapusta, majonez/maślanka, przyprawy i inne dodatki. Ja proponuję dziś surówkę Jacques Pepin, który dzięki curry podkreślił charakter tej surówki. Jest ona idealnym dodatkiem do ryby, a także grillowanego mięsa.

Składniki:

1 mała główka białej kapusty poszatkowanej (ok. 560 gram),
1 duża  utarta marchew.

Dressing:

1/3 szklanki majonezu
3 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki maku,
1/4 łyżeczki tabasco,
1 łyżeczka curry.

Wykonanie:

Posiekaną kapustę i utartą marchew, mieszamy w dużej misce. Następnie przygotowujemy dressing mieszając w miseczce wszystkie jego składniki. Łączymy całość i serwujemy, choć najlepiej moim zdaniem smakuję schodzona w lodówce.

2 komentarze :

  1. Colesława bardzo lubię, nigdy jeszcze nie próbowałam dodać do niego curry... Jestem bardzo ciekawa jak smakuje i czy będzie mi smakował tak bardzo jak zwykły :)

  1. Klaudia pisze... :

    Robiłam taką surówkę ale że ona tak się nazywa to nie wiedziałam :) Piękna

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...