english muffin, czyli sposób na pyszne śniadanie
Autor:
Unknown
o
17:07
czwartek, 22 sierpnia 2013
English Muffins, to pieczywo którego najbardziej brakuje mi w Polsce, a z drugiej strony pamiętam moment, gdy po raz pierwszy miałam tą niezwykła przyjemność poznać smak angielskiej muffinki:)...były to jajka Benedykta;). Może nie brzmi to zbyt apetycznie, ale wierzcie mi, że w życiu nie jadłam nic tak rozkosznie pysznego na śniadanie. Danie to nie byłoby tak doskonałe, gdyby nie wyjątkowość tego pieczywa.
English Muffins pochodzą z Wielkiej Brytanii, swoją największą sławę zdobyły przed I Wojną Światową. W Ameryce osiągnęły wielką popularność dzięki Samuel B. Thomas'owi, który zaczął je produkować ponad sto lat temu. A w dniu dzisiejszym najlepiej prezentują się na stole przypieczone, z odrobiną masełka, konfitur, jako "kanapka" uwieńczona z góry jajkiem w koszulce, lub jajecznicą. Wspomniałam wcześniej, że są podstawowym składnikiem jaj benedyktyńskich.
Przepis, który prezentuje wymaga czasu, ale przecież nic co dobre, ot tak nie przychodzi :)
Składniki: ok. 16 English Muffins
Zaczyn:
2 szklanki ciepłej wody,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki pełnopszennej,
3/4 łyżeczki suchych drożdży.
Ciasto:
* etap I
3/4 szklanki ciepłej wody,
1 łyżeczka suchych drożdży,
3/4 szklanki przegotowanego a następnie wystudzonego mleka,
2 szklanki mąki chlebowej typ 750.
*etap II
4 szklanki mąki chlebowej typ 750,
4 łyżki miodu,
2 1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
kilka łyżek kaszki kukurydzianej.
Wykonanie:
1. Zaczyn: W szklanej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i pozostawiamy je na kilka minut do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy obie mąki i ponownie łączymy składniki. Miskę przykrywamy z góry (najlepiej folią spożywczą) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny.
2. Ciasto/etap I: Do dużej miski przekładamy 2 szklanki zaczynu (pozostałą część zaczynu zachowujemy na później), a następnie dodajemy ciepłą wodę i drożdże, mieszamy bardzo dokładnie. Po kolei dodajemy, mąkę chlebową i mleko, ponownie mieszamy (na tym etapie ciasto powinno mieć gęstą konsystencję). Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.
3. Ciasto/etap II: Do powstałego już ciasta, dodajemy pozostały zaczyn, mąkę chlebową i kukurydzianą, miód i sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy kulkę, przekładamy do miski i ostatni raz zostawiamy do wyrośnięcia, a w zasadzie do podwojenia swojej objętości.
4. Stolnicę posypujemy mąką i delikatnie oprószamy wałek, którym rozpłaszczymy ciasto na grubość około 2 cm. Wykrawamy koła o średnicy około 8-9 cm, a następnie przekładamy je po kolei na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną kaszką kukurydzianą. Delikatnie okrywamy nasze muffinki z góry i czekamy aż wyrosną około 40 minut.
5. Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu, oprószamy kaszką kukurydzianą, a następnie układamy na niej muffinki. Zapiekamy je z każdej strony około 6-8 minut, aż osiągną złotobrązowy kolor, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy proces. Lepiej, gdy ogień będzie nieco mniejszy, a muffinki będą się dłużej przypiekać, aniżeli gdyby w krótkim czasie się zbyt szybko przypiekły. Wypieczone muffinki odkładamy do przestygnięcia. Wystudzone nadają się do spożycia niemalże od razu. Można je również zamrozić "na później". Swoją świeżość zachowują dość długo, a zważywszy na to, że najlepiej smakują, gdy je przypieczemy w tosterze lub na patelni, sens zamrażania schodzi na drugi plan:).
Smacznego!
Etykiety:
pieczywo
,
śniadania
,
wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Przetłumacz tekst
Etykiety
- ciasta ( 6 )
- ciecierzyca ( 2 )
- cieciorka ( 1 )
- cookies ( 6 )
- cupcakes ( 6 )
- dania główne ( 17 )
- desery ( 22 )
- drób ( 5 )
- dynia ( 9 )
- fasola ( 2 )
- grill ( 7 )
- inne ( 8 )
- jajka ( 2 )
- jednogarnkowe ( 1 )
- lunch ( 16 )
- marynaty ( 1 )
- metabolic balance® ( 15 )
- muffin ( 1 )
- owoce morza ( 1 )
- panierka ( 2 )
- papryka ( 1 )
- pasta kanapkowa (spread) ( 2 )
- pieczywo ( 5 )
- pomidory ( 2 )
- potrawy świąteczne ( 3 )
- przetwory ( 6 )
- przystawki ( 11 )
- ryby ( 3 )
- sałatki ( 2 )
- serniki ( 2 )
- śniadania ( 12 )
- tarty ( 2 )
- wegańskie ( 9 )
- wegetariańskie ( 47 )
- wieprzowina ( 1 )
- wołowina ( 1 )
- zupy ( 8 )
Obserwatorzy
Popularne posty
-
Nad cieciorką za pewne rozpływają się wegetarianie i weganie, jednak każdy z nas powinien poświęcić jej zdecydowanie więcej swojego kulinar...
-
Ten serniczek jest naprawdę niesamowity w smaku - bardzo kremowy i wilgotny, a zawdzięcza to wodnej kąpieli. Spód również zasługuję na s...
-
Przepis na te ogóreczki dostałam od bliskiej znajomej i tu mam nadzieję Irenko, że się nie pogniewasz jeśli podzielę się nim "ze ...
-
To przetwór bardzo prosty, choć jednak pracochłonny, ale czas ten, jest wart tego wszystkiego, co później będziemy mogli stworzyć, z tego...
-
Barszcz wigilijny jak tradycja nakazuje musi być postny. Jego podstawą jest wywar warzywny oraz kwas buraczany. Składniki na 1,5 li...
-
Święta coraz bliżej i tak właściwie, to już ostatni moment na ukiszenie buraków. Barszcz czerwony w tradycji polskiej sięgającej XVI wi...
-
To moja kolejna propozycja na niskokaloryczne, a bogate w białko danie. Kawałeczki kurczaka zamarynowane w aromatycznej zalewie, która ...
-
Kolejna odsłona bardzo popularnych w Ameryce "cookies", które zawsze są dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do wypicia s...
-
Ten chleb jest jednym z najlepszych moich "zdrowych wypieków". Swoją ciemną barwę i kwaśny smak zawdzięcza zakwasowi wyhodow...
-
...no i wybił czas piernika;). To znaczy, że to już ostateczny czas, aby się za niego zabrać, żeby za parę tygodni móc się cieszyć jego nie...
Kategorie
ciasta
(
6
)
ciecierzyca
(
2
)
cieciorka
(
1
)
cookies
(
6
)
cupcakes
(
6
)
dania główne
(
17
)
desery
(
22
)
drób
(
5
)
dynia
(
9
)
fasola
(
2
)
grill
(
7
)
inne
(
8
)
jajka
(
2
)
jednogarnkowe
(
1
)
lunch
(
16
)
marynaty
(
1
)
metabolic balance®
(
15
)
muffin
(
1
)
owoce morza
(
1
)
panierka
(
2
)
papryka
(
1
)
pasta kanapkowa (spread)
(
2
)
pieczywo
(
5
)
pomidory
(
2
)
potrawy świąteczne
(
3
)
przetwory
(
6
)
przystawki
(
11
)
ryby
(
3
)
sałatki
(
2
)
serniki
(
2
)
śniadania
(
12
)
tarty
(
2
)
wegańskie
(
9
)
wegetariańskie
(
47
)
wieprzowina
(
1
)
wołowina
(
1
)
zupy
(
8
)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Bułeczki z patelni! Wyglądają super :) Już wiem, co jutro na śniadanie ;)