Było już o masełku z orzeszków ziemnych, a teraz propozycja, w jaki sposób, może ono uatrakcyjnić nasze domowe wypieki. Moja córeczka Sophie, stwierdziła, że są to "najlepsze ciasteczka ever and forever", no cóż nie będę dyskutować ze zdaniem małego smakosza:)
Składniki na ok. 60 ciasteczek
- 1/2 szklanki masła orzechowego (ok. 130 gram),
- 225 gram masła,
- 2 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
- 3 szklanki płatków górskich,
- 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka sody do pieczenia,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki rodzynek,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałeczki (mniej więcej z jednej kostki 4 kawałki).
1. W dużej misce ucieramy masło orzechowe, masło zwykłe i cukier na puszystą masę. Dodajemy, ekstrakt wanilii i jajka -miksujemy na jednolitą masę.
2. Do powstałej masy dodajemy płatki owsiane, przesianą mąkę, sól wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, miksujemy używając średniej mocy miksera.
3. Pod sam koniec, dodajemy rodzynki i czekoladę, tym razem mieszamy delikatnie.
4. Z powstałej masy formujemy kuleczki o średnicy 2 - 3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w odstępach 3 cm. Następnie wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.
5. Po wyjęciu z piekarnika, pozwalamy ciasteczkom "dojść do siebie" ok. 15 minut. Później wykładamy je najlepiej na krateczkę, aż całkowicie przestygną.
***Wskazówki
2. Do powstałej masy dodajemy płatki owsiane, przesianą mąkę, sól wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, miksujemy używając średniej mocy miksera.
3. Pod sam koniec, dodajemy rodzynki i czekoladę, tym razem mieszamy delikatnie.
4. Z powstałej masy formujemy kuleczki o średnicy 2 - 3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w odstępach 3 cm. Następnie wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.
5. Po wyjęciu z piekarnika, pozwalamy ciasteczkom "dojść do siebie" ok. 15 minut. Później wykładamy je najlepiej na krateczkę, aż całkowicie przestygną.
***Wskazówki
- jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak orzeszków ziemnych, możemy część zwykłego masła zastąpić masłem orzechowym.
- jeśli masa na ciasteczka nie jest zbita tylko lejąca, przed formowaniem ciasteczek, należy ją wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Ja ciasteczka przygotowuję z produktów wyjętych z lodówki, więc moja masa jest wystarczająco zbita.
- rodzynki, można zastąpić innymi suszonymi owocami.
śliczne choinki!