kakaowe cupkes i maślano - orzechowy lukier

niedziela, 30 grudnia 2012




Doskonałe karnawałowe babeczki, które mają w sobie niesamowitą moc kakao z aksamitną nutą lukru maślano - orzechowego. Przepis ten znalazłam w książce pt. "barefoot contessa at home" autorstwa Ina Garten. Troszkę jednak postanowiłam go zmienić zastępując część pszennej mąki pełnoziarnistą, jak i zwykły biały cukier, Stevią. Wyszło wyśmienicie, a dzieci miały dużo radości przy ich tworzeniu - zwłaszcza w momencie dekoracji - moi pomocnicy wykazali się 100% zaangażowaniem, że nie wspomnę o konsumpcji...


Składniki (18 cupcakes):


  • 170 gram masła (o temperaturze pokojowej),  
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2/3 szklanki cukru kryształ (ja użyłam Stevia),
  • 2 duże jajka (o temperaturze pokojowej),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka maślanki (o temperaturze pokojowej),
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (o temperaturze pokojowej),
  • 2 łyżki naparu z kawy,
  • 1 szklanka maki pszennej,
  • 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka gorzkiego kakao, 
  • 1 1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli.



Maślano- orzechowy lukier:   

  • 1 szklanka cukru pudru,

  • 1 szklanka kremowego masła orzechowego,

  • 70 gram masła (o temperaturze pokojowej),

  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki.




















Wykonanie:

ciasto na cupcakes'y

1. Przy pomocy ręcznego miksera utrzeć na puszystą masę oba cukry z masłem, następnie dodajemy po jednym jajku, dalej ucierając ekstrakt wanilii.

2. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą maślankę, śmietanę oraz napar z kawy.

3. Do kolejnej miski wsypujemy mąki, dobrej jakości kakao, sodę oraz sól i przy pomocy trzepaczki, dokładnie wszystko mieszamy.

4. Do puszystej masy z masła i cukru dodajemy stopniowo, miksturę z maślanką, a następnie, miksturę z mąką i tak na przemian, ciągle ucierając ciasto do całkowitego połączenia się składników.

5. Powstałą masą wypełniamy formy na babeczki do 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy je ok. 10 minut przed wyjęciem z formy.


maślano - orzechowy lukier

6. Oba masła, cukier puder, sól i waniliowy ekstrakt ucieramy na kremową i puszystą masę, następnie dodajemy śmietankę i ucieramy, aż masa będzie puszysta jednolita.

7. Na każdą babeczkę nakładamy lukier i rozsmarowujemy przy użyciu noża lub szpatuły. Na końcu możemy dodatkowo udekorować drobno posiekanymi orzeszkami ziemnym lub kolorowa posypką.

1 komentarze :

  1. Unknown pisze... :

    Pychota-wiem z autopsji:)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...