pikantnie kremowa - zupa ogórkowa

wtorek, 13 listopada 2012

Gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a do tego niezbyt ciepło, rozgrzewająca zupa jest idealnym rozwiązaniem. Postanowiłam jednak, troszkę ją urozmaicić i wzbogacić. Szczególne miejsce zajmuje w niej awokado, które bogate jest w tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń i potas. To zielone warzywo, ma niesamowicie dobry wpływ na nasze zdrowie, ma miedzy innymi działanie przeciw zapalne, zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, chroni przed rakiem prostaty u mężczyzn oraz piersi u kobiet, a także jest zalecane przy chorobie stłuszczenia wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, nie mówiąc już, jak zbawienny wpływ ma naszą cerę:) Każdy na pewno odkryje w tym zielonym o kremowym smaku owocu, coś dla siebie.

Zupa ta, ma jeszcze jedną zaletę: nie trzeba jej doprawiać, dzięki ogórkom kiszonym, pomijamy sól, natomiast czosnek i ostra papryczka nakręcająca nasz metabolizm nadaje pikanterii i wyrazu temu daniu:).




Składniki: na 6 porcji

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 400 gram ogórków kiszonych (obranych ze skórki i startych na tarce o grubych oczkach),
  • 1-2 ostre papryczki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duże awokado (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę),
  • garść świeżego, posiekanego koperku lub kilka łyżek suszu, 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie).

Wykonanie:
  1. Na patelni bez dodatku tłuszczu "grillujemy'' papryczki i ząbki czosnku w łupinkach, ok 3-5 minut, aż ładnie się przyrumienią z każdej strony. Przestudzone papryczki, kroimy w drobną kostkę, pozbywając się uprzednio pestek. Ząbki czosnku , bez łupinek, rozgniatamy, nożem lub widelcem.
  2. Doprowadzamy bulion do wrzenia, następnie dodajemy uprzednio przepłukana kaszę jaglaną i gotujemy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Utarte ogórki, ostre papryczki i czosnek dodajemy do bulionu z kaszą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie, dodajemy awokado i koperek i gotujemy ostatnie 3 minuty.
  4. Serwujemy ciepła z łyżką śmietany lub i bez:)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...