zupa z soczewicy i dyni

piątek, 28 września 2012
To zupa ze zdecydowanym charakterem, wyśmienitym smakiem i niezwykłym aromatem..
Zawdzięcza to, nie niezwykłym roślinom strączkowym, które dostarczają nam dużo białka, witam i minerałów. Szczyptę pikanterii zawdzięczamy papryczce chili, która wspaniale nakręca metabolizm, broni nas przed odkładaniem się niechcianego tłuszczyku:). Szafran i kurkuma, nie tylko nadają piękny kolor i aromat potrawie, ale również działają przeciwzapalnie łagodząc bóle stawów. Gdy dnie są już chłodniejsze, nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca i smaczna zupa:)





Składniki (ok. 6 porcji)

  • 6 szklanek bulionu (warzywny lub z drobiowy)
  • 1 szklanka żółtej soczewicy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 pełna szklanka pure z dyni
  • 1 łyżeczka masła+1 łyżeczka oliwy
  • 1 papryczka chili pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry ( rozgnieść w moździerzu lub tłuczkiem)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kminu (w zależności od tolerancji na tą przyprawę)
  • szczypta szafranu
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • kilka łyżeczek posiekanej natki kolendry


Wykonanie:


1. Zagotować bulion i wsypać do niego uprzednio przepłukaną na sitku soczewicę, gotować na aż zmięknie ok. 15 -20 minut. 


2. Dodać roztłuczone ziarna kolendry, kmin, kurkumę i szafran, wymieszać. Całość zmiksować, na końcu dodać pure z dyni.


3. Rozgrzać na patelni masło i oliwę, następnie przyrumienić cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zawartość patelni dodać do garnka z soczewicą i dynią. 


4. Zagotować zawartość garnka, następnie ostrożnie doprawić pieprzem kajeńskim i solą do smaku. Na końcu posypujemy poszatkowaną kolendrą


Najlepiej smakuje w akompaniamencie ciepłych grzanek z czosnkiem:)





0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...