soba noodles z kurkami:)

piątek, 14 września 2012
Japoński makaron soba noodles jest sporządzany z mąki gryczanej. Mój synek go uwielbia, a dla nas jest to zdrowsza wersja makaronu typu spaghetti, bo zawiera dużo białka i cennego błonnika.
Kupiłam dziś kurki, które mają specyficzny smak i aromat, a to efekt moich czarów;)


A teraz po kolei:

Składniki (4-6 porcji)


  • 1 opakowanie soba noodles (300 gram)
  • 3 łyżki masła
  • 400 gram kurek
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 ostra papryczka pokrojona w bardzo drobną kostkę (pestki można odrzucić w zależności od odporności na ostrość potrawy)
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub złotego bursztynu
  • odrobina soli, 
  • świeżo zmielony pieprzu do smaku
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki oliwy


Wykonanie:

1. Ugotować soba noodles w lekko osolonej wodzie.

2. Masło rozgrzać w woku lub na dużej patelni, wrzucić dobrze oczyszczone i pokrojone niezbyt drobno kurki. Smażyć ok 3 minut, następnie dodać czosnek i papryczkę. Odrobinę posolić, i smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu.

3. Zmniejszyć temperaturę gotowania do minimum. Skropić zawartość woka sokiem z cytryny, dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, zamieszać.

4. Do woka dodajemy teraz odcedzony makaron, dokładnie mieszamy dodając oliwę z oliwek.



5. Serwujemy ciepłe na końcu posypując dodatkowo odrobiną parmezanu i pietruszki. Na sam koniec możemy dodatkowo skropić pastę sokiem z cytryny i wedle uznania polać oliwą.


Enjoy!







0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...