To niskokaloryczne warzywo, ma w sobie mnóstwo zalet - dużo witamin i cennych minerałów. Jest lekko strawna, co ma dobroczynny wpływ na procesy trawienne, ale przede wszystkim nie kumuluje metali ciężkich, więc można się nią zajadać bez obaw:)
Do dzieła!
Składniki (4-6porcji):
- 1 kg cukinii dokładnie umytej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula średniej wielkości - pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka oregano
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 120 gram sera pleśniowego np. gorgonzola
- 300 ml śmietany 12%
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzać duży rondel. Cebulkę podsmażyć na maśle i oliwie, gdy się lekko zarumieni dodać pokrojoną w talarki cukinię i na średnim ogniu smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać bulion i zagotować.
2. Zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut. Po tym czasie zawartość rondla zmiksować - ja używam do tego ręcznego blendera. Dodać ser pleśniowy i 2/3 porcji śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Podawać ciepłą w talerzach, dokładając łyżeczkę śmietany i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego.
Inspiracją był przepis z książki "Complete Vegetarian"
0 komentarze :
Prześlij komentarz