creamy zucchini - zupa krem z cukinii

środa, 12 września 2012

To niskokaloryczne warzywo, ma w sobie mnóstwo zalet - dużo witamin i cennych minerałów. Jest lekko strawna, co ma dobroczynny wpływ na procesy trawienne, ale przede wszystkim nie kumuluje metali ciężkich, więc można się nią zajadać bez obaw:)
Do dzieła!

Składniki (4-6porcji):



  • 1 kg cukinii dokładnie umytej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula średniej wielkości - pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 120 gram sera pleśniowego np. gorgonzola
  • 300 ml śmietany 12%
  • sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:


1. Rozgrzać duży rondel. Cebulkę podsmażyć na maśle i oliwie, gdy się lekko zarumieni dodać pokrojoną w talarki cukinię i na średnim ogniu smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać bulion i zagotować.


2. Zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut. Po tym czasie zawartość rondla zmiksować - ja używam do tego ręcznego blendera. Dodać ser pleśniowy i 2/3 porcji śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


3. Podawać ciepłą w talerzach, dokładając łyżeczkę śmietany i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego.



Inspiracją był przepis z książki  "Complete Vegetarian"



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...