risotto z dynią i kurkami

wtorek, 25 września 2012

Najbliższe dni, na pewno będą się zapowiadać smakowicie, a to za sprawą Pani Dyni, która gości w mojej kuchni od poniedziałku. Jej piękne kształty i intensywny kolor skórki inspirują mnie do podjęcia wyzwania i stworzenia czegoś pysznego, tak by i Ci duzi i Ci mali, mieli powód do zadowolenia i podniebnej rozkoszy:)


To co dziś udało mi się wyczarować, w pewien sposób przerosło nasze oczekiwania, być może dlatego, że już dawno nie mieliśmy kontaktu z risotto, jest to danie niecierpiące pośpiechu, za co potrafi odwdzięczyć się swoim niesamowitym i delikatnie kremowym smakiem, który zdecydowanie różni się od tradycyjnego ryżu.


Składniki: 


I etap



1 cebulka szalotka
1 ząbek czosnku
4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
250 gram kurek lub borowików
0,5 szklanki wody
1 papryczka chili bez pestek
1 gałązka świeżego tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa


II etap



4 szklanki rosołu
1 szklanka białego wytrawnego wina
1,5 szklanki ryżu Arborio
0,5 szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1/2 szklanki startego parmezanu+dekoracja
sól, szczypta szafranu


Przygotowanie:

I etap


1. Łyżkę masła i oliwy rozpuścić na patelni. Dodać szalotkę, posiekany czosnek i zeszklić. Następnie dodajemy oczyszczone grzyby ( użyłam kurek, bo kolorystycznie odpowiadały dyni), Smażymy ok 3 minut, dodając szczyptę soli. Dodajemy teraz 2 szklanki ( z pozostałych czterech) pokrojonej w kostkę dyni - smażymy chwilę, następnie podlewamy wodą.


2. Gdy dynia zmięknie, zdejmujemy z ognia i miksujemy na jednolite pure doprawiając na końcu utartą gałką muszkatołową. 


3. W międzyczasie czasie, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blaszce kładziemy pozostałe 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, oraz pozbawioną pestek papryczkę chili przekrojoną wzdłuż  oraz gałązkę tymianku. Wszystko to delikatnie solimy i pieprzymy, zraszając oliwą wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut


II etap


1. Powoli zagotowujemy rosół, a w międzyczasie, rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu, dodajemy cebulkę i czekamy, aż się zeszkli by móc dodać ryż Arborio, mieszamy dość szybko czekając aż oliwa pokryje każde ziarenko ryżu, solimy delikatnie. To najlepszy moment by dodać szklankę wina i cierpliwie czekać, aż alkohol wyparuje, natomiast ryż przejmie winny aromat.


2. Teraz stopniowo dodajemy wrzącego rosołu, mieszamy dość często nie dopuszczając by ryż w trakcie gotowania stracił swoją "płynność", w tym celu oczywiście dodajemy nasz rosół. W tym momencie dodajemy szczyptę szafranu, który pięknie zabarwi naszą potrawę


3. Pod koniec gotowania dodajemy, parmezan i masło, mieszamy. Następnie dodajemy nasze pure z dyni i kurek, ciągle mieszając sprawdzamy konsystencję. Ryż musi być kremowy, ale niezbyt gęsty, tak aby rozpływał się nie tylko w podniebieniu, ale i na talerzu. Dodajemy naszą dynię z piekarnika, oraz papryczkę, którą uprzednio kroimy w drobną kostkę. 


4. Mieszamy wszystko, dodając kolendrę i ewentualnie doprawiamy do smaku. Układamy na talerzu, dekorując wedle uznania i oczywiście nie zapominamy o kilku płatkach parmezanu, który w tej potrawie zajmuje jedno z głównych miejsc - nie tylko estetyczne:)


Smacznego!









0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...