


Cinnamon Raisin Swirl Bread - chleb cynamonowy
Autor:
Unknown
o
18:39
niedziela, 16 września 2012
To typowy amerykański chleb, słodki w przeciwieństwie do naszego polskiego. Może zastąpić zwykłą kanapkę, jak i sam w sobie może stanowić rozkoszny i pożywny deser. Przepis pochodzi z książki " The America's Test Kitchen Healthy Family Cookbook". Dzieci bardzo szybko się do niego przekonują, bo zawiera w sobie słodycz, dzięki czemu ciemny kolor przestaje być problemem. Nie jest to szybki chleb, ale efekt jest zaskakujący - nowy smak, nowe możliwości.
Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka,
1/3 szklanki ciepłej wody,
3 łyżki miodu,
15 gram świeżych drożdży lub 2 1/4 łyżeczki drożdży w proszku,
3 1/2 łyżki masła ( ok.50 gram) roztopionego masła,
1 3/4 szklanki maki pełnoziarnistej (ok.275 gram),
1 1/2-2 szklanki mąki chlebowej (ok 235-310 gram),
1/4 szklanki zarodków pszennych,
2 łyżeczki soli,
1/2 szklanki rodzynek,
3 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki białego cukru- moim zdaniem wystarczy 1 łyżka,
1 łyżka cynamonu,
tłuszcz do wysmarowania foremki.
Wykonanie: (musiałam zmienić kolejność)
1. W dużej misce rozpuścić drożdże w mleku i wodzie, dodając miód i mąkę pełnoziarnistą. Poczekać kilkanaście minut, aż zaczyn wyrośnie pod przykryciem bawełnianej ściereczki.
2. Następnie dodajemy 3 łyżki masła, zarodki pszenne, sól i mąkę chlebową (ja użyłam chlebowej pszennej razowej) i wyrabiamy ciasto w mikserze, dodając w razie potrzeby mąkę chlebową, aż ciasto stanie się elastyczne, aczkolwiek wilgotne w środku, musi się odrywać od brzegów miski.
3. Dodajemy rodzynki i znów miksujemy do pełnego połączenia składników.
4. Wyrobione ciasto przekładamy do miski lekko oprószonej mąką i pozastawiamy do wyrośnięcia: ok 1-1,5 godziny.
5. W międzyczasie mieszamy oba rodzaje cukrów z cynamonem.
6. Po wyrośnięciu ciasta, posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy surowe ciasto na prostokąt o maksymalnej szerokości równającej się z długością naszej formy. Powstały prostokąt posypujemy cynamonową miksturą, następnie zraszamy wodą (zraszacz, taki jak do kwiatów sprawdza się rewelacyjnie). Ciasto zwijamy bardzo ciasno, następnie układamy w wysmarowanej uprzednio formie, zawinięciem do dołu.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (45-75 minut)
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, wyrośnięty chlebek smarujemy resztką masła i wkładamy do piekarnika na ok 50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Przetłumacz tekst
Archiwum
-
►
2013
(
34
)
- ► października ( 6 )
-
▼
2012
(
44
)
- ► października ( 12 )
-
▼
września
(
19
)
- drożdżowy placek ze śliwkami
- owsianka o smaku migdałowym w towarzystwie mango
- zupa z soczewicy i dyni
- nadziewane papryczki - czyli mój sposób na leftove...
- miodowe espresso-ricotto
- risotto z dynią i kurkami
- nektarynkowa rozkosz:)
- zapiekane roladki indycze
- owsianka orzechowo - bananowa
- Cinnamon Raisin Swirl Bread - chleb cynamonowy
- pieczone warzywa w orzechowo-klonowy dressingu
- migdałowo-śliwkowe płatki owsiane
- soba noodles z kurkami:)
- zupa z dyni
- płatki owsiane w stylu "Peach Melba"
- creamy zucchini - zupa krem z cukinii
- Płatki owsiane skąpane w mleku kokosowym, w towarz...
- Breakfast time - czyli płatki owsiane w towarzystw...
- Tarta cukiniowo - pomidorowa
Etykiety
- ciasta ( 6 )
- ciecierzyca ( 2 )
- cieciorka ( 1 )
- cookies ( 6 )
- cupcakes ( 6 )
- dania główne ( 17 )
- desery ( 22 )
- drób ( 5 )
- dynia ( 9 )
- fasola ( 2 )
- grill ( 7 )
- inne ( 8 )
- jajka ( 2 )
- jednogarnkowe ( 1 )
- lunch ( 16 )
- marynaty ( 1 )
- metabolic balance® ( 15 )
- muffin ( 1 )
- owoce morza ( 1 )
- panierka ( 2 )
- papryka ( 1 )
- pasta kanapkowa (spread) ( 2 )
- pieczywo ( 5 )
- pomidory ( 2 )
- potrawy świąteczne ( 3 )
- przetwory ( 6 )
- przystawki ( 11 )
- ryby ( 3 )
- sałatki ( 2 )
- serniki ( 2 )
- śniadania ( 12 )
- tarty ( 2 )
- wegańskie ( 9 )
- wegetariańskie ( 47 )
- wieprzowina ( 1 )
- wołowina ( 1 )
- zupy ( 8 )
Obserwatorzy
Popularne posty
-
Nad cieciorką za pewne rozpływają się wegetarianie i weganie, jednak każdy z nas powinien poświęcić jej zdecydowanie więcej swojego kulinar...
-
Ten serniczek jest naprawdę niesamowity w smaku - bardzo kremowy i wilgotny, a zawdzięcza to wodnej kąpieli. Spód również zasługuję na s...
-
Przepis na te ogóreczki dostałam od bliskiej znajomej i tu mam nadzieję Irenko, że się nie pogniewasz jeśli podzielę się nim "ze ...
-
To przetwór bardzo prosty, choć jednak pracochłonny, ale czas ten, jest wart tego wszystkiego, co później będziemy mogli stworzyć, z tego...
-
Barszcz wigilijny jak tradycja nakazuje musi być postny. Jego podstawą jest wywar warzywny oraz kwas buraczany. Składniki na 1,5 li...
-
Święta coraz bliżej i tak właściwie, to już ostatni moment na ukiszenie buraków. Barszcz czerwony w tradycji polskiej sięgającej XVI wi...
-
To moja kolejna propozycja na niskokaloryczne, a bogate w białko danie. Kawałeczki kurczaka zamarynowane w aromatycznej zalewie, która ...
-
Kolejna odsłona bardzo popularnych w Ameryce "cookies", które zawsze są dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do wypicia s...
-
Ten chleb jest jednym z najlepszych moich "zdrowych wypieków". Swoją ciemną barwę i kwaśny smak zawdzięcza zakwasowi wyhodow...
-
...no i wybił czas piernika;). To znaczy, że to już ostateczny czas, aby się za niego zabrać, żeby za parę tygodni móc się cieszyć jego nie...
Kategorie
ciasta
(
6
)
ciecierzyca
(
2
)
cieciorka
(
1
)
cookies
(
6
)
cupcakes
(
6
)
dania główne
(
17
)
desery
(
22
)
drób
(
5
)
dynia
(
9
)
fasola
(
2
)
grill
(
7
)
inne
(
8
)
jajka
(
2
)
jednogarnkowe
(
1
)
lunch
(
16
)
marynaty
(
1
)
metabolic balance®
(
15
)
muffin
(
1
)
owoce morza
(
1
)
panierka
(
2
)
papryka
(
1
)
pasta kanapkowa (spread)
(
2
)
pieczywo
(
5
)
pomidory
(
2
)
potrawy świąteczne
(
3
)
przetwory
(
6
)
przystawki
(
11
)
ryby
(
3
)
sałatki
(
2
)
serniki
(
2
)
śniadania
(
12
)
tarty
(
2
)
wegańskie
(
9
)
wegetariańskie
(
47
)
wieprzowina
(
1
)
wołowina
(
1
)
zupy
(
8
)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze :
Prześlij komentarz