nektarynkowa rozkosz:)

wtorek, 25 września 2012

Wspaniale komponuje się na talerzu w parze z serami typu Camembert, Brie czy innymi serami miękkimi. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa - zarówno czerwonego jak i białego    i nawet chrupiąca grzanka doskonale połączy się z niezwykłą słodyczą i zaskakującym smakiem nektarynkowego przetworu jesiennego:)



Składniki: 

3 łyżki oliwy z oliwek

2 duże cebule pokrojone w piórka

1 ostra papryczka chili bez pestek, bardzo drobno pokrojona

1 łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu (najlepiej świeżego)

2 listki laurowe

0,5 kg nektarynek ( wypestkowanych i pokrojonych w kostkę)

1 szklanka rodzynek

2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry 

1,5-2 szklanek cukru trzcinowego

niecała szklanka octu z czerwonego wina




Wykonanie:

1. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chili, listki laurowe oraz rozmaryn, smażymy to dość często mieszając na średnim ogniu, aż cebulka zmięknie (pośpiech jest niewskazany - bo chodzi o to by przyprawy zdążyły wniknąć w cebulkę)

2. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny mieszając od czasu do czasu, aż nasz przetwór zgęstnieje

3. Przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy. Chłodne słoiki wstawiamy do lodówki i tam mogą cierpliwie leżakować nawet i 5 miesięcy, choć to rzadki przypadek;)





0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...