Wspaniale komponuje się na talerzu w parze z serami typu Camembert, Brie czy innymi serami miękkimi. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa - zarówno czerwonego jak i białego i nawet chrupiąca grzanka doskonale połączy się z niezwykłą słodyczą i zaskakującym smakiem nektarynkowego przetworu jesiennego:)
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule pokrojone w piórka
1 łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu (najlepiej świeżego)
2 listki laurowe
0,5 kg nektarynek ( wypestkowanych i pokrojonych w kostkę)
1 szklanka rodzynek
2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry
1,5-2 szklanek cukru trzcinowego
niecała szklanka octu z czerwonego wina
Wykonanie:
1. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chili, listki laurowe oraz rozmaryn, smażymy to dość często mieszając na średnim ogniu, aż cebulka zmięknie (pośpiech jest niewskazany - bo chodzi o to by przyprawy zdążyły wniknąć w cebulkę)
2. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny mieszając od czasu do czasu, aż nasz przetwór zgęstnieje
3. Przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy. Chłodne słoiki wstawiamy do lodówki i tam mogą cierpliwie leżakować nawet i 5 miesięcy, choć to rzadki przypadek;)
0 komentarze :
Prześlij komentarz