Składniki: (4 porcje)
500 gram sera ricotta (najlepiej z obniżoną zawartością tłuszczu)
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
4 łyżki miodu
2 łyżki szałwii hiszpańskiej (można pominąć jeśli jej nie mamy)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub połowa ziarenek z laski wanilii)
4 łyżki granoli (pełne musli bez dodatku orzechów i suszonych owoców)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do kawy i deserów)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao, granoli i cynamonu umieszczamy w naczyniu miksującym, ale również można skorzystać z pomocy robota kuchennego. Mieszamy całość dokładnie wszystko ze sobą się połączy.
2. Uzyskaną masę przekładamy do 4 filiżanek lub salaterek. Górę deseru posypujemy granolą (musli), odrobiną kakao i szczyptą cynamonu. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
0 komentarze :
Prześlij komentarz