miodowe espresso-ricotto

środa, 26 września 2012
To smakołyk, który może zastąpić nam jednocześnie popołudniową kawę i deser, jak i również pożywne śniadanie - ponieważ zawiera dużo wapnia i białka. Bardzo łatwe w wykonaniu, a przy tym smaczne.


Składniki: (4 porcje)

500 gram sera ricotta (najlepiej z obniżoną zawartością tłuszczu)

2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso

4 łyżki miodu

2 łyżki szałwii hiszpańskiej (można pominąć jeśli jej nie mamy) 

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub połowa ziarenek z laski wanilii)

4 łyżki granoli (pełne musli bez dodatku orzechów i suszonych owoców)

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do kawy i deserów)


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao, granoli i cynamonu umieszczamy w naczyniu miksującym, ale również można skorzystać z pomocy robota kuchennego. Mieszamy całość dokładnie wszystko ze sobą się połączy.

2. Uzyskaną masę przekładamy do 4 filiżanek lub salaterek. Górę deseru posypujemy granolą (musli), odrobiną kakao i szczyptą cynamonu. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...