migdałowo-śliwkowe płatki owsiane

sobota, 15 września 2012
Uwielbiam śliwki, w zasadzie każde, choć do moich ulubionych należą węgierki. Jako, że to owoc sezonowy, musiałam włączyć go do mojej owsiankowej wariacji śniadaniowej:)


Składniki (2 porcje):

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),

  • 1 łyżka szałwii hiszpańskiej lub zmielonego siemia lnianego,

  • 2/3 szklanki chudego mleka,

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego typu light,

  • 2 łyżki powideł śliwkowych,

  • 2 łyżeczki miodu,

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,

  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę świeżych śliwek lub 6 suszonych drobno pokrojonych.




Przygotowanie:


1. Do słoika (min. 500 ml) wsypujemy po kolei: płatki, ziarenka szałwii lub zmielone siemię lniane, mleko, jogurt, ekstrakt z migdałów - mieszamy dokładnie.


2. Dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki na całą. Następnego poranka serwujemy na zimno.


Taka "owsianka" może spokojnie leżakować do trzech nocy w lodówce, można więc zrobić większy zapas, oszczędzając czas.


0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...