Składniki (2 porcje):
- 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
- 1 łyżka szałwii hiszpańskiej lub zmielonego siemia lnianego,
- 2/3 szklanki chudego mleka,
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego typu light,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę świeżych śliwek lub 6 suszonych drobno pokrojonych.
Przygotowanie:
1. Do słoika (min. 500 ml) wsypujemy po kolei: płatki, ziarenka szałwii lub zmielone siemię lniane, mleko, jogurt, ekstrakt z migdałów - mieszamy dokładnie.
2. Dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki na całą. Następnego poranka serwujemy na zimno.
Taka "owsianka" może spokojnie leżakować do trzech nocy w lodówce, można więc zrobić większy zapas, oszczędzając czas.
0 komentarze :
Prześlij komentarz