dyniowe babeczki z prażonymi pestkami

sobota, 28 września 2013



Sezon na dynię rozpoczął się już jakiś czas temu i trwa nadal kusząc mnie swoimi ponętnymi kształtami, kolorem zachodzącego słońca i mega dawką witamin. 
Tym razem postanowiłam podjąć się współpracy z moimi najmłodszymi domownikami:). Dzieci nie tylko uwielbiają pałaszować babeczki, ale również pałają ogromną chęcią pomocy. Przepis jest o tyle prosty, że nie wymaga użycia elektrycznej aparatury i każdy malec ma wystarczająco dużo siły by zamieszać "łyżką w misce".

Składniki: ok. 20 cupcakes

3/4 szklanki oleju rzepakowego,

1 1/2 szklanki cukru trzcinowego,

3 duże jajka,

1 łyżeczka ekstraktu wanilii,

1 szklanka mąki pszennej,

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,

2 łyżeczki cynamonu,

1 łyżeczka sody do pieczenia,

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki soli,

1 szklanka uprażonych na patelni pestek z dyni,


3 szklanki świeżo utartej dyni.

Wykonanie:

1. W dużej misce dokładnie mieszamy cukier, jajka, olej i ekstrakt wanilii. Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Całość mieszamy trzepaczką.

2. Do powstałej masy dodajemy uprażone pestki z dyni oraz świeżo utartą dynię i delikatnie mieszamy całość. 

3. Wypełniamy masą babeczki wyłożone bibułkami do 2/3 wysokości. pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.

4. Po upieczeniu studzimy, następnie dekorujemy posypując cukrem pudrem (opcjonalnie).



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...