Sezon na dynię rozpoczął się już jakiś czas temu i trwa nadal kusząc mnie swoimi ponętnymi kształtami, kolorem zachodzącego słońca i mega dawką witamin.
Tym razem postanowiłam podjąć się współpracy z moimi najmłodszymi domownikami:). Dzieci nie tylko uwielbiają pałaszować babeczki, ale również pałają ogromną chęcią pomocy. Przepis jest o tyle prosty, że nie wymaga użycia elektrycznej aparatury i każdy malec ma wystarczająco dużo siły by zamieszać "łyżką w misce".
Składniki: ok. 20 cupcakes
3/4 szklanki oleju rzepakowego,
1 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
3 duże jajka,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody do pieczenia,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka uprażonych na patelni pestek z dyni,
3 szklanki świeżo utartej dyni.
Wykonanie:
1. W dużej misce dokładnie mieszamy cukier, jajka, olej i ekstrakt wanilii. Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Całość mieszamy trzepaczką.
2. Do powstałej masy dodajemy uprażone pestki z dyni oraz świeżo utartą dynię i delikatnie mieszamy całość.
3. Wypełniamy masą babeczki wyłożone bibułkami do 2/3 wysokości. pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
4. Po upieczeniu studzimy, następnie dekorujemy posypując cukrem pudrem (opcjonalnie).
0 komentarze :
Prześlij komentarz