Jak sama nazwa mówi jest to ciasto w pewien sposób powiązane z kawą, choć samo w sobie kofeiny nie zawiera. Jest bardzo popularne w USA, można je kupić w każdym większym i mniejszym markecie. Jednak na to własnoręcznie przygotowane mamy największy wpływ, a nasi najbliżsi najwięcej przyjemności z konsumpcji:)
Składniki (okrągła forma o średnicy ok 22 cm):
- 1 szklanka płatków migdałowych,
- 11/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4 duże jajka,
- 11/4 szklanki cukru,
- 170 gram bardzo miękkiego masła,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1/4 ekstraktu z migdałów,
- 1/4 szklanki suszonych morel, pokrojonych w kosteczkę.
Wykonanie:
1. 1/2 szklanki płatków migdałowych prażymy na patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystygnięcia, by później zemleć je w blenderze na proszek.
2. W dużej misce przy pomocy robota kuchennego ucieramy jajka z cukrem na żółtą puszystą masę, następnie dodajemy mleko, masło i ekstrakt z migdałów i znów mieszamy mikserem.
3. Do powstałej masy dodajemy po kolei "proszek" z migdałów, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól - mieszamy. Na końcu dodajemy kawałki suszonych moreli i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Ciasto "wlewamy" do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (jeśli zamierzamy piec w formie sylikonowej, możemy ten krok pominąć). Górę posypujemy pozostałą częścią migdałów, które pod wpływem temperatury same się uprażą tworząc chrupiącą posypkę.
5. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza ok. 50 minut, sprawdzamy czy wykałaczka włożona w sam środek ciasta po wyjęciu jest sucha, wówczas ciasto jest gotowe. Studzimy, a następnie przy filiżance dobrej kawy delektujemy się tym niesamowitym migdałowym ciastem:)
0 komentarze :
Prześlij komentarz