Jest to jeden z moich ulubionych jesiennych serniczków. Dynia oczywiście zajmuje miejsce pierwszorzędne :). Przepis został zaadaptowany od Zoe. W klimacie jesiennym dynia daje nam wszystko to co jeszcze najwartościowsze o tej porze roku. Pamiętajcie że zapas pozytywnego nasłonecznienia kobietom starcza do grudnia a mężczyznom do końca stycznia, uzupełniajcie więc mikroelementy z wartościowej żywności.
Składniki:
Spód:
1 szklanka zmielonych w blenderze pełnoziarnistych herbatników,
3 łyżki cukru trzcinowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki rozpuszczonego masła,
szczypta soli.
Masa serowa:
700 gram sera śmietankowego - "Delfiko"- Starco, "Twój Smak" - Piątnica lub innego o zawartości tłuszczu powyżej 20%,
3 jajka,
430 gram puree z dyni,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
1/2 łyżeczki soli.
Kruszonka:
1 szklanka płatków migdałowych bez skórki,
1 szklanka cukru,
1 łyżka płynnego białka kurzego,
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy,
szczypta soli.
Śmietana Amaretto:
1 szklanka słodkiej śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka likieru Amaretto,
szczypta soli.
Wykonanie:
Spód:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą następnie układamy na dnie okrągłej formy (spring form) o średnicy ok. 23 cm. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175 Celsjusza ok. 12 minut. Wystudzamy do temperatury pokojowej.
Masa serowa:
1. Ser kremowy ubijamy mikserem, dodajemy cukier, jajka 1 po drugim, puree z upieczonej dyni kwaśną śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową ekstrakt wanilii i sól. Miksujemy całość na jednolitą masę.
2. Masę serową przelewamy do formy z wystudzonym spodem. Okrywamy potrójna warstwą foli aluminiowej formę, następnie wkładamy ją do naczynia (głębokiej formy) wypełnionej wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości formy z masą sernikową. Pieczemy w temperaturze 165 stopni ok. 1 godziny.
3. Upieczony sernik schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Kruszonka:
W misce mieszamy wszystkie składniki kruszonki, układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekamy w piekarniku o temperaturze 175 stopni Celsjusza, ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu migdałową kruszonkę.
Śmietana Amaretto:
Ubijamy słodką śmietanę z cukrem pudrem i likierem amaretto.
Wykończenie:
Sernik kroimy nożem zwilżonym w gorącej wodzie. Na wierzch kładziemy śmietanę amaretto i posypujemy kruszonem migdałowym.
Wow, wspaniały ten serniczek! Taki jesienny :) Mam ochotę na kawałek!