Dyniowe scones Bobby Flay'a, to moja jesienna słabość i to przypuszczalnie nie ostatnia. Jak tu się oprzeć pięknej dyni i nie osłodzić nią sobie życia:)
Składniki: 8 rożków
2 szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki soli,
113 gram zimnego masła,
1/2 szklanki zimnej maślanki,
1/2 szklanki puree z dyni,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki suszonej żurawiny,
1/4 szklanki kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego.
1 szklanka słodkiej śmietany 30%,
1/4 szklanki syropu klonowego,
szczypta soli.
Wykonanie:
1. Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i moczymy ją około 30 minut, po tym czasie odcedzamy i osuszamy papierem ręcznikowym.
2. Do dużej miski dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodajemy cukier a następnie kawałki zimnego masła, zagniatamy wszystko, tak aby delikatne grudki wyczuwalne w pod palcami.
3. W drugiej misce mieszamy na gładką masę: maślankę, puree z dyni oraz ekstrakt wanilii. Zawartość miski wlewamy do miski z mąką dodajemy kandyzowany imbir i żurawinę. Mieszamy krótką chwilę.
4. Stolnice posypujemy mąką, przekładamy ciasto ugniatamy, posypujemy z wierzchu mąką i rozwałkowujemy okrągły placek na grubość około 3,5-4 cm. Następnie wykrawamy 8 rożków.
5. Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza ok. 20-25 minut. Studzimy co najmniej 15 minut przed podaniem.
6. W zimnej misce ubijamy na sztywno śmietanę wraz z syropem klonowym i szczyptą soli.
zjadłabym takie!